Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szülei mindketten fogorvosok.

Mugli származású.

Feltételezett varázsló őse: Hector Dagworth-Granger - A Legkiválóbb Bájitalfőzők Társaságának alapítója.

Hermione a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola diákja, a Griffendél ház tagja, az iskola éltanulója. Karakterként ő a sorozat női főszereplője, Harry Potter és Ron Weasley mellett ő a harmadik legfontosabb karakter. A főszereplők között ő testesíti meg a józan észt és a logikát.

Hermione mugli származású, szülei „közönséges fogorvosok”. Nem sok szó esik róluk a könyvben, Rowling szerint furcsállják lányuk boszorkányságát, de büszkék is rá. Hermione egyke, Rowling eredetileg „tervezett” számára egy fiatalabb húgot, azonban mivel már túlságosan előre járt a történetben, inkább kihagyta.

Az írónő bevallása szerint Hermione karaktere az ő gyerekkori énjének görbe tükre, Rowling ugyanis a lányhoz hasonlóan nagyon sokat tanult, és ezért strébernek tartották. Hogy végül is miért nem női főszereplőt - talán Hermionét - választotta főhősnek, azzal magyarázza, hogy mikor a könyvet elkezdte, a szemüveges varázslófiú figurája már túlságosan kidolgozott volt benne.

Hermione családneve eredetileg Puckle lett volna, Rowling azonban megváltoztatta, mivel keresztneve is eléggé szokatlan. Rowling enyhe gúnyból adta a „Hermione” nevet karakterének, saját állítása szerint ezzel állított görbe tükröt a fontoskodó brit orvosok elé, akik puszta különcségből szokatlan neveket adnak gyermekeiknek. A Hermione név a görög Hermész női alakja. Hermione a mitológiában Heléna és Meneláosz spártai király lánya. Mivel Rowling sok nevet a görög, latin és ír mitológiából vesz, ez utóbbi sem lehet véletlen.

Hermione jellegzetes külső vonása hosszú, kusza haja, valamint (az első négy könyvben) túl nagyra nőtt metszőfogai. Hermione a negyedik könyvben elmeséli, hogy szülei (mindketten mugli fogorvosok) ellenezték, hogy varázslattal javíttassa ki ezt a szépséghibáját, de egy szerencsés kimenetelű baleset következtében mégis alkalma nyílt erre: amikor eltalálta őt egy fognövesztő átok (Densaugeo), a korrekció elkerülhetetlenné vált, és Hermione nem az eredeti méretet visszaállítását kérte, hanem annál kisebbet, esztétikusabbat. Rowling ezt a tettet egyfajta belső kibontakozásnak tulajdonítja.

Hermione varázspálcája szőlőfából készült, sárkány szívizomhúrjával. Patrónusa egy vidra.