Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter egy máguscsaládból származó, ún. „félvér” varázsló, szülei James Potter és Lily Evans (mugli születésű boszorkány). Mindketten egy nagyhatalmú sötét varázsló, Voldemort keze által haltak meg. Mivel anyja feláldozta magát érte, a kis Harryre küldött halálos átok visszaverődött az alig egyéves csecsemőről, és Voldemortot pusztította el fizikai valójában, de lelke megmaradt. Harry homlokán egy villám alakú sebhely maradt a történtek miatt.

Harrynek így nagyon kevés élő rokona maradt. Az egyiket, Sirius Blacket, Harry keresztapját, egyúttal James gyermekkori jó barátját vádolták meg azzal, hogy elárulta a gyermek szüleit, majd tömeggyilkosságot hajtott végre 13 varázstalan személy (mugli) és Peter Pettigrew ellen, aki levágta egyik ujját és patkányként elrohant, ezzel eljátszva saját halálát. A történet kezdetén Sirius az Azkabanban, a varázslók börtönében tartják fogva. Csak a Harry Potter és az azkabani fogoly című részben bukkan fel és bizonyosodik be ártatlansága, miután megszökik a fogságból. A "Harry Potter és a Főnix rendje" című kötetben pedig meghal Bellatrix Lestrange, az őrült halálfaló unokahúga által.

Harry jobb híján édesanyja nővére, Petunia néni családjához kerül. Petunia és férje, Vernon Dursley teljességgel varázstalan, és gyűlölik a varázsvilágot. Gyermekük, Dudley Dursley egy elkényeztetett, kövér fiú, aki állandóan terrorizálja Harryt.

Ismert nagyszülei:

  • Dorea Black (1920-1977)
  • Charlus Potter (1919-1978)

 

Kép:250px-Hedwig the owl.jpgA legtöbb varázslótanoncnak van egy-egy állat(patkányok, macskák, varangyok és baglyok jönnek számításba elsősorban), amely sok esetben hírvivő, de társ is a bajban. Harry hű segítője egy Hedvig nevű hóbagoly lesz, amit azonban a hetedik részben a Privet Drive-ról való szökés közben eltalál egy halálos átok.

 

Hedvig:

Teljes név: Hedvig
Nem: tojó
Faj: Hóbagoly
Születési év: kb. 19881990.
Halálozási év: 1998. (jún.)
Tulajdonos: Harry Potter
Színész baglyok: Ook,Gizmo,Spout

legtöbbször Gizmo

Első megjelenés: Harry Potter és a bölcsek köve

Hedviget Harry ajándékba kapja a születésnapjára Hagridtól a sorozat első kötetében, miközben az Abszol úton vásárolnak felszerelést Harry első roxforti tanévére. A Hedvig nevet Harry A mágia története c. tankönyvében találja.

A sorozatban a baglyokat a varázslók és boszorkányok többnyire levelek és csomagok kézbesítésére használják. A baglyok ezért sokkal hasznosabb háziállatok, mint a többi – patkány, béka vagy macska –, amit a diákok tarthatnak, s így Hedviget is üzenetek küldésére használják végig a sorozatban. A nyári szünidő alatt Harry Hedviget otthon tartja, amiből sorozatos konfliktusok származnak közte és mugli nagybátyja és nagynénje közt.

Hedvig személyisége bizonyos szempontból „formálisnak” is tekinthető, hisz megvetően tekint Pulipinty folytonos ugrándozására, és a Sirius Black által küldött harsány, trópusi madarakra. Szokása továbbá, hogy szemrehányóan néz vagy huhog, vagy a szárnyával megsuhintja Harry-t, mikor meg van sértődve (ami igen gyakran megesik), és egy átlagos hóbagolynál többet hallatja a hangját. Harry-vel való szoros kapcsolata miatt azt is lehet mondani, hogy anyai ösztönnel viseltetik a fiú iránt; habár ő egy madár, a sorozatban a baglyoknak varázslatos képességeik vannak, és majdhogynem olyasfatja támaszt jelent Harry-nek, mint egy igazi szülő. Ennek ellenére Hedvig képes (és szokott is) sértődötten vagy dühösen viselkedni (mint például mikor Harry nem küldhette el Hedviggel az üzeneteit Sirius Black-nek, s nem tudta a helyzetet megfelelően elmagyarázni a bagolynak), Harry, olykor akaratán kívüli, gondatlan szavai vagy tettei miatt. A sorozat során végig az az érzésünk, hogy Hedvig képes teljes mértékben megérteni Harry-t, és bizonyos mértékben ez fordítva is működik. Ebből az következik, hogy ő egy kivételesen intelligens bagoly.

Az ötödik könyvben Hedvig megsérül, miközben Harry és Sirius Black levélváltását kézbesíti. Soha nem derült ki pontosan, mi okozta a sérülését, de a gyanú később Dolores Umbridge-ra terelődött, miután kiderült, a főinspektor az iskola összes kimenő és bejövő levelét átolvassa.

Hedviget Stan Shunpike eltévedt Avada Kedavra átka öli meg a hetedik könyvben, a Privet Drive-ról való menekülés közben. Ezután Sirius Black egykori óriás repülő motorkerékpárjának oldalkocsijában zuhanni kezd az égből, majd az egészet felrobbantja Harry, így próbálván megállítani az őket üldöző halálfalókat.