Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Voldemort anyja, Merope Gomold szerelmes lett egy mugliba, akit Tom Denemnek hívtak. Szerelmi bájitallal láncolta magához a fiút, ám egy idő után megszüntette az ital adagolását, mire férje elhagyta. Ezután egy árvaházban megszülte fiát (1926. december 31-én), nevet adott neki, majd meghalt.

    

Voldemort anyja halála után egy londoni árvaházba került. Már itt is megmutatkozott erőszakos hajlama, mert varázserejét társai megfélemlítésére, kínzására használta fel. Dumbledore ment el érte az árvaházba, hogy megmondja neki, hogy ő varázsló és felvételt nyert a Roxfortba. Itt Dumbledore előtt mutatta meg valódi énjét, melyet később megbánt s ezt gondosan titkolta. Dumbledore emiatt végig gyanakodott rá, míg a többi tanár tehetséges, szimpatikus, bájos fiatalembernek tartotta. Pálcája Tiszafából készült. Mindig is érdeklődött a fekete mágia iránt, ám ezt tanárai előtt titokban tartotta. 15 éves korában megtudta, hogy ő a "Mardekár utóda", és kinyitotta a Titkok Kamráját. Mikor az egyik diákot (akit később Hisztis Myrtle néven ismerünk meg) a kamrából kiszabaduló szörnyeteg megölte, Denem bezárta a kamrát majd Rubeus Hagridot tette felelőssé. 17 éves korában már pontosan tudta, mik azok a horcruxok, mégis odament tanárához, Horatius Lumpsluck-hoz, és tanácsot kért, hogyan tudná a lelkét hét felé szakítani.

Horcruxok

Voldemort tanulmányai befejeztével hat horcruxot hozott létre, megszerezte a családi ereklyét, Mardekár medálját és Hugrabug kelyhét, majd nyoma veszett.

Mikor visszatért (immár megszerezve Hollóháti Hedvig fejdíszét is), teljesen eltűntek szép vonásai, arca kígyószerűvé lett, bőre pedig holtsápadt volt.– ez a lélek megcsonkításának, a horcruxkészítésnek tudható be. Egy a testében volt, ám az utolsót Harry Potter megölésével próbálta elkészíteni, de ez nem sikerült neki. Teste elenyészett, de 1995-ben visszatért, és hívei a halálfalók segítségével újból felépítették régi seregét.

Voldemort tudtán kívül nyolc részre szakította a lelkét, ugyanis nem tudta, hogy mikor megpróbálta elpusztítani Harry-t, lelkének egy része a fiúba költözött (ezt Dumbledore a második kötetben el is mondja Harrynek).

Voldemort horcruxai (elpusztítási és egyben elkészítési sorrendben):

  1. Denem naplója
  2. A Gomoldok gyűrűje
  3. Mardekár medálja
  4. Hugrabug kelyhe
  5. Hollóháti diadémja
  6. Harry Potter
  7. Nagini

Egy ideig dolgozott a Borgin & Burkes nevű boltban, valamint kétszer is megkísérelte a Sötét Varázslatok Kivédése tanári posztját megszerezni régi iskolájában – sikertelenül. Mióta másodszor is sikertelenül pályázott az állásra, megátkozta a SVK tanári állást: ezután egyetlen Sötét Varázslatok Kivédése-tanár sem tanított egy évnél tovább a Roxfortban.

Voldemort ölte meg Harry szüleit: Lily és James Pottert, viszont az ő fiúk Harry Potter túléli a támadást és így válik bizonyossá, hogy egyedül a címszereplő az, aki eltudja pusztítani Voldemort.

A hetedik kötet utolsó fejezetében saját visszapattanó átka öli meg.